Nagy Zoltán Rendező / Budapesti Moziestek | Nagy Zoltán: Szép Csendben | Bmc - Budapest Music Center

Van egy színész, aki háromszorosan is nagy. Nagy egyszer a nevében, nagy másszor a termetében, s harmadszor nagy kvalitásban. Nagy Zoltánról van szó, aki jelenleg az Új Színház deszkáit koptatja, vagy inkább recsegteti. Nekem harminc éve Zolika, öreg vidéki színész, holott a hóna alatt szaladgálok el akkor is, ha kihúzom magamat, és immár harminc éve pesti színházakban játszik. Ha eszembe jut hórihorgas alakja, mert új világunk sajátos működése következtében egyre ritkábban látjuk egymást, holott a logika szerint éppen fordítva kellene ennek lennie, emlékképek sorozata támad rám. Koncz Gábor BÉRES JÓZSEF és Nagy Zoltán KAPONYÁS BÁCSI szerepében Fazekas István: Béres – Újszínház 1016 – Rendező: Kerényi Imre – Fotó: Újszínház (Harminc)évek Nagy Zoltán közelében – Részlet Zalán Tibor írásából: A La Mancha lovagja címszerepében tündököl a Szegedi Nemzeti Színházban – fiatalsága delén épp egy bolond öregembert játszik. Pia után bolyongunk a Kincskereső Táborban, valahol Szegeden, s tulajdonképpen ez az alkalom keretezi a megismerkedésünket.

  1. Tételek
  2. Szép csendben
  3. Olivér
  4. Nagy Zoltán - Személyek - Határon Túli Színházak
  5. Nagy Zoltán Mihály: A Sátán fattya - | Jegy.hu
  6. Bálint

Tételek

  • A kis gömböc
  • Budapesti moziestek | Nagy Zoltán: Szép csendben | BMC - Budapest Music Center
  • Horányi juli szerelemtől szabadon
  • Karaokestudio - Ismerős Arcok, Nélküled, MP3
  • Volánbusz - Menetrend változás! | Blog | Pilisszentkereszt Portál
  • Nagy zoltán rendező bálint

Szép csendben

Szabolcsihír: A nyíregyházi Zrínyiben érettségiztél. Ott, vagy már hamarabb elhatároztad, hogy filmrendező leszel? Nagy Zoltán: Ötévesen, életem első mozifilmje (Jurassic Park) után döntöttem el, hogy én ezzel akarok foglalkozni. Szabolcsihír: Miért pont rendező? Nagy Zoltán: Gyerekként úgy képzeltem el, hogy egy filmen a rendező álmát valósítják meg. Nagyon tetszett nekem a gondolat, hogy a fejemben lévő történetek egyszer csak testet ölthetnek. Szabolcsihír: Ki a példaképed? Nagy Zoltán: Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak, akik nagy hatással voltak rám alkotóként, de ez egy igen hosszú lista, amiből, ha hirtelen szemezgetnem kéne, akkor azt mondanám, hogy Louis Malle, Cormac McCarthy, Mike Nichols, Kenneth Lonergan, Gothár Péter, Németh Gábor. Szabolcsihír: A családban van előzménye annak, hogy te művészpályára léptél? Nagy Zoltán: Zenész családból származom, ezért a művészet sohasem állt távol tőlem. Szabolcsihír: Kivonulnak-e a zrínyis osztálytársaid a bemutatóra? Nagy Zoltán: Nem várom el, hogy tömegesen felvonuljanak, de remélem sokan közülük meg tudják majd nézni.

A filmben látunk ugyan egyfajta megoldást arra, ahogy Nóri ügyét kezelik az iskolában, de korántsem ez a legjobb megoldás. A szakértők mit mondtak önnek, hogy kellene egy iskolában a kitudódott zaklatásos eseteket kezelni? N. : Azt tanultam meg a konzultációk során, hogy semmi esetre sem szabad hagyni, hogy a gyerekek azt higgyék: az ő felelősségük felderíteni egy ilyen ügyet. Kell találniuk egy felnőttet, akiben megbíznak. A felnőttnek pedig ítélkezés nélkül kell találnia egy szakértőt, a szülőket is bevonva, majd végig kell vinni az ügyet a gyerek beleegyezésével. Ugyanakkor az is érthető, hogy a szülő miért nem akarja, hogy a dologból bírósági ügy legyen (még ha ezt is javasolják a szakemberek), hisz a gyereke tovább sérülhet egy ilyen több éves procedúrában. Sokszor az igazi trauma akkor következik be, amikor az áldozat szembesül azzal, hogy mi a véleménye a társadalomnak erről az egészről, hogy az áldozatot hibáztatják. Akikkel beszéltem eddig, azt tapasztaltam, hogy majdnem minden esetben bűntudata van az illetőnek azért, mert azt érzi, hogy a perrel vagy a nyilvánosságra hozatallal tönkre tette a zaklatója életét, elárulta őt.

Olivér

Szótlan örömmel indulok a pult irányába. p. s. Zolika, öreg vidéki színész, tudom, hogy meg kellett volna rajzolnom a pályaképedet, a művészetedet kellett volna fölmutatnom fecsegés helyett, valamint színészi tehetségedet kellett volna tovább domborítanom és fényeznem, de valahogy, most, inkább ezek kívánkoztak ki belőlem. Valahogy, most, nagyon jólesett emlékezni, ott lenni Veled, Velük, Velünk, Közöttünk... Bocs...! ZALÁN TIBOR

nagy zoltán rendező tételek

Nagy Zoltán - Személyek - Határon Túli Színházak

Tisztújítás - Új Színház ( fotó - Ilovszky Béla)Máskor meg, az akkor és azóta is legendás Stúdió "K" épp aktuális játszóhelyén, az Akácfa utcában vagyunk, a "Hintaló" performance-változatát nyomjuk Sáry Lacival, az új zenei stúdiós zenésszel-zeneszerzővel, Török Lászlóval, a friss World Press-díjas fotóssal, négyesben. Ülök hátul, a kiválóságok között-mögött, meghúzódva szerényen, egymás után nyakalom a fekete posztóval bevont szifonokból a fekete posztóval bevont poharakba spriccelt nagyfröccsöket, ezt kaptam színpadi feladatul és jelenlétül, és élvezem, hogy Kulcsár Szabó Ernő, későbbi kánonista akadémikus nyála csorog az első sorban a homályban feléje párolgó, számára elérhetetlen borokról hírt hozó kocsmaszagtól. Látom, amikor a szegedi Bartók Művházban, ugyanennek a performance-nak egy ottani mutációjában Zolika véletlenül felgyújtja Sáry László plakát- kottáját a zongorán, Lacika, baszd meg, ég a kotta, szövi bele épp emelt mondataimba rémülten a figyelmeztetést, egymás után, egyre hangosodóbban, háromszor is, mire Sáry Laci, aki egy pillanatra sem hagyja abba a zongorázást, rá se pillantva a versben élőre, a versből kiszólóra, fölsóhajt a lángok mögül, nem én gyújtottam fel a kottát, Zolikám, oltsa el az, aki meggyújtotta!

1982-91 között a Nemzeti Színház társulatának tagja, ezt követően 1991–92-es évadra a Pécsi Nemzeti Színházba szerződött, 1992-től több éven át szabadfoglalkozású művész volt. 1998-tól az Új Színház társulatának művésze. Vendégművészként játszott a Gyulai Várszínház, az Egyetemi Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szkéné Színház, a Rock Színház, a Madách Színház, a Karinthy Színház, az Arany János Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Vörösmarty Színház, az Óbudai Társaskör előadásaiban. Művészi munkája mellett zenés darabokat rendezett a Pomázi Zeneiskolában, és színészmesterséget tanított Gór Nagy Mária Színitanodájában, a Nemzeti Stúdióban és az Új Színház Stúdiójában. Ivánka Csaba LUCIFER, Nagy Zoltán AZ ÚR, Nagy Sándor Tamás ÁDÁM szerepében Madách: Az ember tragédiája – Szigligeti Színház, Szolnok – 1980 – Rendező: Paál István – Fotó: Ilovszky Nagy Zoltán szerepeit felsorolni lehetetlen, mégis megpróbáljuk több mint ÖTVEN éves pályafutásának műfaji sokszínűségét érzékeltetni. Szinte minden szerepet eljátszott Az ember tragédiája különböző előadásaiban, volt LUCIFER, később UDVARONC, BÁBJÁTÉKOS, A FÖLD SZELLEME, PÉTER APOSTOL, PATRIARCHA, GYÁROS, és ő játszotta AZ ÚR összetett szerepét, a Paál István rendezte legendás szolnoki előadásban, amelynek lényege az volt, hogy folyamatosan, minden színben Luciferrel vitatkozva a Tragédia számtalan szerepében megmutatkozott.

Nagy Zoltán Mihály: A Sátán fattya - | Jegy.hu

Mesélnél arról, milyen volt ez a próbafolyamat? Balázs Zoli gyökereinkben változtatott meg minket mint embereket és mint színészeket is. A vele való közös munka számunkra nem a Félelemkeresők előadásról szólt. Itt nem az előadás, a végtermék volt a lényeg. Hihetetlen, hogy mennyi mindent tanított nekünk, egyszerűen a lehetetlent hozta egy lépéssel közelebb. Az én legnagyobb hibám, hogy számomra létezik lehetetlen. Nekem legfőképpen ezt tanította meg. Hogy nem szabad semmire azt mondani, lehetetlen. Mindenkit egyenként a saját személyisége és a saját hátrányosságai alapján tanított. Nem tudok eléggé hálás lenni neki. Mindenki lát egy előadást, a végterméket, de a közös munkánk nem erről szólt. Ő nem egy rendező volt nekünk, hanem egy mester. Kitolta a tűréshatáromat és megtanított arra, hogy megfelelő munkával és hozzáállásal mennyi mindenre képes vagyok, amiről eddig nem tudtam. – Elégedett vagy-e az egyetem által nyújtott lehetőségekkel mint színész szakos diák? Visszamenőleg azt mondhatom el magamról, hogy mindig nagyon szerencsés voltam.

Ezeknek a fiataloknak a zene, így a karmester személye is nagyon sokat jelent. Ettől válik annyira bonyolulttá és kiélezetté a helyzet, mert nem egy gonosz idegent, hanem a szeretett karmestert kell "elárulniuk". A két gyerek pedig nemcsak a bizalmat veszíti el egy illusztris személy iránt, hanem magát az egész zenei világot, a zene szeretetét mérgezi meg ez a helyzet. Major Erik életében először fogott vonót a szerep kedvéért vagy részben azért is választotta őt, mert tud hegedülni? N. : A Zeneakadémián most már mesterszakos hegedűművészt, Pinkert Edinát kértem meg, hogy tanítsa meg hegedülni Eriket. Mondtam neki, hogy "figyelj, itt van ez a srác, négy hónap alatt fel kellene készítened arra, hogy el tudjon játszani egy Accolay-hegedűszólót, aztán egy impromptut". Belement. Erik valójában nem a zenét tanulta meg – nem tudja konkrétan lejátszani a művet –, csak az ujjrendet, a vonásokat, meg, hogy hol van a keze, azt jegyezte meg. A mozdulatokat összehangolta, és izomemlékezetből játszott zenére.

Bálint

(Az előadás után az akkor még létező kulturális napilapban, az Új Tükörben egy kortárs költő, megjegyzem, természetesen nem volt jelen a performanceon, arról elmélkedik, hogy régen az emberek lelkét gyújtották fel a költők, manapság rájuk gyújtják a művházakat, s valamit kellene tenni már ellenük, mármint az ilyen költők ellen... ) Látom, ahogy Binder Károllyal hármasban "nyomjuk" a Mentholos görögdinnyét és társverseit, én megint hátul, persze, megint a szokásos takarásban, valamilyen tárgyon dobolok, még az is meglehet, dobon. Paksról, a zsinagóga-koncertünkről visszajövet szar utat kíván nekünk egy dagadt és büdös és izzadt forgalomelterelő állat, a színész meg akarja verni, majd mert Binderrel ezt nem engedjük, bánatában versekkel büntet bennünket Pestig. Ülök fekete kalapomban, fekete orosz parasztingemben a nagy Binder-koncerten a pesti Vigadó színpadán, összes dolgom ez, ott ülni fekete kalapban, Nagy Zoltán a Kontinentspiele zenéje fölé az Igor Stravinsky álma Bartókról című versemet mondja, és a dzsesszrajongók óriási ovációval fogadják zseniális versmondását.

)Nagyon hálás vagyok ezekért a lehetőségekért. A kaukázusi krétakört imádtam, nagyon hálás szerepem volt, Acdakot játszottam. Úgy érzem, hogy odatettem magam, többet foglalkoztam vele, mint az addigi szerepeimmel. Emiatt motiváltabb lettem, megjött az önbizalmam, és felkészültnek éreztem magam. A külső visszajelzések is pozitívak, elégedettek voltak velem, amin csodálkoztam is. Nagyon jólesett. Csak egy kicsit kellett kilépnem a komfortzónámból. Na jó, nem kicsit, nagyon, de egy kicsi is elég az elinduláshoz. – Úgy tudom, az előadásba ti írtátok a zenéket, illetve te magad is szeretsz zenélni. Csodálatos érzés volt, ültem a doboknál, és azt ütöttem, amit akartam. Együtt voltunk a srácokkal, bent ültünk éjszakákon át és jammeltünk. Imádtuk. Nagyon szeretem a zenét, a cigányzenét főleg. A cajonommal zenélgetek hol otthon, hol az egyetemen, de sajnos nem vagyok akkora zenész. Szeretek alapot adni egy jó bulinak, kis cigányzenével. r: Sebestyén Aba / Top dogs / fotó: Kovács István– Balázs Zoltán rendezésében mutattátok be a Grimm testvérek történetein alapuló Félelemkeresők c. előadást.

Sun, 06 Nov 2022 01:46:04 +0000